Hoppa till sidans innehåll

Tingsryds kommun är emot en rackethall i Tingsryd

03 SEP 2021 11:30
  • Skapad: 03 SEP 2021 11:30

En 10-årig process om en rackethall i Tingsryd är över. När utesäsongen snart tar slut kommer det inte heller i fortsättningen vara möjligt att spela tennis inomhus på hardcourt i Tingsryd kommun.Vi har många aktiviteter under vår och sommar som aktiverar många barn och ungdomar. För att kunna utveckla tennisen i Tingsryd och låta barn och ungdomar spela även under vintern behövs en rackethall. Efter varje säsong får vi flera förfrågningar från både barn och vuxna om att de hade velat gå på träningar och kurser även under vinterhalvåret. TTS har också ett antal ungdomar som vill satsa på tennis och de får fortsätta åka minst fyra mil enkel resa för att kunna göra det. Hur har vi orkat kämpa för en rackethall under 10 års tid? Drivkraften har till stor del varit att skapa bra förutsättningar för våra barn och ungdomar, men vi har också haft som mål att kommunens invånare skulle kunna spela tennis och padel på hemmaplan till ett rimligt pris. Ursprungligen, innan padeln kom med i bilden, hade vi badmintonbanor, bordtennis, ett litet gym och en shop inplanerad i en rackethall. 

Kommunen har bestämt sig för att inte bevilja Tingsryds TS:s ansökan om anläggningslån om föreningen bygger padelbanor i hallen. Kommunens motivering till avslag är bland annat att man inte ser investeringen som angelägen för kommunen om hallen har padelbanor och kommunen ser inte heller behov av ytterligare padelbanor. Dessutom framhåller kommunen att en privat aktör, Tingsryd Padel AB, kan komma att påverkas negativt. Kommunen gör även bedömningen att föreningen Tingsryd Padel Club kan påverkas negativt av fler padelbanor och att det kan bli två föreningar som konkurrerar med varandra i Tingsryd. Vi i TTS:s styrelse har istället sett båda föreningarna som en tillgång och utgått från att man kan samarbeta på ett bra sätt. Som förening har vi inget vinstintresse till skillnad mot ett företag, utan vi är endast till för våra drygt 200 medlemmar. Det kan förtydligas att det alltså finns den privata aktören Tingsryd Padel AB, men också padelföreningen Tingsryd Padel Club.  

I kontakt med Tingsryd Padel AB, innan det fanns någon padelhall i Tingsryd, hade vi i TTS som utgångspunkt att de skulle vara med i en padelsektion i vår förening. Då processen till färdig hall tar tid valde de istället att bygga eget och vi lyckönskade dem, men klargjorde samtidigt att vi fortsätter arbetet med att få bygga en rackethall i Tingsryd i TTS regi. Till vår förvåning försökte sedan Tingsryd Padel AB år 2020 förhindra Allmänna arvsfonden att bevilja vår ansökan till dem. Ett felaktigt bygglov för padelhall på industrimark skickades in av Tingsryd Padel AB för att påvisa att det redan fanns en hall som var planerad. Bygglovet gjorde att vi fick göra om ansökan till Allmänna arvsfonden utan padelbanor, men summan på fem miljoner beviljades ändå. Tingsryd Padel AB har sedan försökt påverka och övertyga både tjänstemän och politiker i kommunen att det skulle bli en osund konkurrens mot det privata näringslivet om Tingsryds TS beviljades anläggningslån. Det är tydligt att företaget nu har lyckats. Frågan är bara hur detta beslut påverkar föreningslivets möjligheter till kommunala bidrag i framtiden? Finns det risk att privata aktörer kan konkurrera ut föreningslivets engagemang? Vi har lagt otaliga ideella timmar på att försöka få till en byggnation av en rackethall i Tingsryd med en kalkyl som håller.

När vår styrelse blev inbjudna till ett möte med bland annat kommunstyrelsens ordförande, oppositionsråd, kommunchef, ekonomichef och utvecklingschef presenterades ett förslag på anläggningslån på fyra miljoner och ett bidrag på två miljoner mot att föreningen står för alla kostnader. Tidigare var beslut taget på att kommunen skulle bidraga med detaljplan, bygglov och VA-anslutningar. Kommunen villkorade att vi endast bygger hall med två tennisbanor och inga padelbanor för att få ta del av lån och bidrag. Det känns respektlöst att få ett förslag från kommunen som föreningen redan sagt inte är aktuellt eftersom en hall med enbart två tennisbanor inte skulle vara ekonomiskt hållbar enligt kalkylen de fått av oss. Nu tänker kanske läsaren att vi inte tacksamma? Det hade vi verkligen varit om bidraget och lånet inte vore villkorat på ett sätt som gör att vi aldrig någonsin kan utnyttja det.

Nu återstår bara att informera Allmänna arvsfonden att vi inte är i behov av deras bidrag på fem miljoner då Tingsryds TS aldrig kommer att bygga en rackethall. 

 En mycket besviken och uppgiven styrelse i Tingsryds TS 

Skribent: Tingsryds TS
E-post: Adressen Gömd

 

blobid9.png

blobid10.png

blobid11.png

Bildresultat för swish

 

räknare
räknare

Postadress:
Tingsryds TS - Tennis
Paul Gustavsson, Norra Esplanaden 22 E
35231 Växjö

Besöksadress:
Mårslyckesand
36291 Tingsryd

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: tingsrydstennis@gmai...

Se all info